top of page

4 tehnike za pomoć kod dugotrajnog sjedenja

U današnje vrijeme mnogi poslovi zahtjevaju dugotrajno sjedenje za računalom, nerjetko u krivom položaju što je vrlo stresno za ljudsko tijelo. Uz dugotrajno sjedenje dolazi do grčenja mišića, ali i ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što su pomaci na kralježnici, hernija diska, nastanci krvnih ugrušaka i povećanje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

S obzirom da je dugotrajno sjedenje na poslu nemoguće izbjeći, donosimo vam 4 tehnike koje će vam pomoći ublažiti posljedice sjedenja.

1. Prošećite

Kod sjedenja je najveći problem što ljudi zaborave koliko dugo sjede. Pokušajte se kontrolirati i svakih 20-ak minuta se dići i "protegnuti noge". Iako vam se čini kao mala stvar, s vremenom ćete osjetiti razliku,

2. Istežite se

Istežite se na poslu i nakon njega. Na poslu su dovoljna kratka istezanja svaki put kad osjetite zatezanje u mišićima. Istežite vrat u jednu pa u drugu stranu, istežite ramena prema natrag i dignite se i pokušajte dodirnuti nožne prste.

Nakon posla odvojite barem 15 minuta i odradite kvalitetno istezanje kako bi smanjili bolove i opustili mišiće.

Pokušajte pratiti vježbe na slici ispod.

3. Mijenjajte položaj dok sjedite

Nemojte sjediti u istom položaju cijelo radno vrijeme. Pokušajte svako malo promijeniti položaj kako bi cirkulacija mogla nesmetano raditi. Ako ste u mogućnosti, nabavite pilates loptu i kombinirajte sjedenje na lopti sa sjedenjem na stolcu.

4. Redovito idite na masažu

Masaža jednom tjedno je najbolja prevencija i najbolji lijek kod dugog sjedenja, Masaža opušta mišiće, potiče cirkulaciju i rad limfe i smanjuje stres što se pozitivno odražava na cijelo tijelo.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page