4 tehnike za pomoć kod dugotrajnog sjedenja

November 14, 2018

U današnje vrijeme mnogi poslovi zahtjevaju dugotrajno sjedenje za računalom, nerjetko u krivom položaju što je vrlo stresno za ljudsko tijelo. Uz dugotrajno sjedenje dolazi do grčenja mišića, ali i ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što su pomaci na kralježnici, hernija diska, nastanci krvnih ugrušaka i povećanje rizika od kardiovaskularnih bolesti. 

S obzirom da je dugotrajno sjedenje na poslu nemoguće izbjeći, donosimo vam 4 tehnike koje će vam pomoći ublažiti posljedice sjedenja.

 

 

 

 

1. Prošećite

Kod sjedenja je najveći problem što ljudi zaborave koliko dugo sjede. Pokušajte se kontrolirati i svakih 20-ak minuta se dići i "protegnuti noge". Iako vam se čini kao mala stvar, s vremenom ćete osjetiti razliku,

 

2. Istežite se

Istežite se na poslu i nakon njega. Na poslu su dovoljna kratka istezanja svaki put kad osjetite zatezanje u mišićima. Istežite vrat u jednu pa u drugu stranu, istežite ramena prema natrag i dignite se i pokušajte dodirnuti nožne prste. 

Nakon posla odvojite barem 15 minuta i odradite kvalitetno istezanje kako bi smanjili bolove i opustili mišiće.

Pokušajte pratiti vježbe na slici ispod.

 

3. Mijenjajte položaj dok sjedite

Nemojte sjediti u istom položaju cijelo radno vrijeme. Pokušajte svako malo promijeniti položaj kako bi cirkulacija mogla nesmetano raditi. Ako ste u mogućnosti, nabavite pilates loptu i kombinirajte sjedenje na lopti sa sjedenjem na stolcu. 

 

4. Redovito idite na masažu

Masaža jednom tjedno je najbolja prevencija i najbolji lijek kod dugog sjedenja, Masaža opušta mišiće, potiče cirkulaciju i rad limfe i smanjuje stres što se pozitivno odražava na cijelo tijelo. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

November 15, 2018

November 12, 2018

April 3, 2017

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook Social Icon
  • Instagram-v051916_200

© 2017 by PJ production

Ljekoviti dodir j.d.o.o.

Prisavlje 2

10000 Zagreb

0989227989