top of page

Masaža u trudnoći

Je li masaža u trudnoći dozvoljena jedno je od najčešćih pitanja s kojima se susrećemo.

Kratak odgovor je-da! Masaža u trudnoći nije samo dozvoljena, nego je i poželjna.

"Čula sam da se masaža ne preporuča u prvom tromjesječju."

Najčešći razlog izbjegavanja masaže u prvom tromjesečju trudnoće je strah od spontanog pobačaja. Gotovo 90 % pobačaja događaju se u prvih osam tjedana trudnoće. Činjenica je da do spontanog pobačaja dolazi zbog abnormalnosti embrija ili zbog raznih genitalnih i reproduktivnih anomalija trudnice. Masaža ne utječe i ne izaziva spontani pobačaj.

Kako masaža pomaže trudnicama?

Pomaže im kod bolova u leđima, poboljšava cirkulaciju, priprema mišiće za porođaj, oslobađa od psihičkog i fizičkog umora. Masaža također pomaže i kod sprečavanja grčeva u nogama, te kod glavobolje i bolova u sinusima. Ženama koje muči nesanica, masaža može pomoći u opuštanju i smirenju. U zadnjim mjesecima trudnoće mnoge žene imaju problema s cirkulacijom, muče ih bolovi u leđima, pogotovo u donjem dijelu, javlja se oticanje nogu i stopala, te otežano kretanje kod čega masaža odlično pomaže.

Koja je razlika između klasične masaže i masaže za trudnice?

Najveća i najbitnija razlika je da masaža trudnice ne smije biti jaka i neugodna masaža. Terapeut se mora prilagoditi trudnici, pobrinuti se da je udobno smještena, opuštena i da joj pritisak odgovara. Kod masaže trudnica najbitnija je komunikacija između trudnice i terapeuta.

Što trebam napomenuti terapeutu prije masaže?

Prva i najbitnija stvar koju trebate napomenuti je rizična trudnoća. U rizičnoj trudnoći se masaža ne radi.

Napomenite terapeutu u kojem ste mjesecu trudnoće, koliko jak pritisak Vam odgovara i kakve probleme imate. Zapamtite da je terapeut tu zbog Vas. Naš je zadatak pobrinuti se da je Vama udobno i ugodno.

Kako se trudnice masiraju ako ne smiju leći na trbuh?

Trudnice se masiraju u ležećem položaju na boku. Po potrebi stavljamo jastučiće ili smotane ručnike pod glavu, noge, trbuh, grudi ili gdje trudnica osjeti potrebu. Kao i kod klasične masaže, dijelovi tijela koji se ne masiraju pokriveni su ručnikom.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page